Friday, December 08, 2006

Sport!


FOTBAL

Selecţionata naţională de fotbal a României este echipa naţională de fotbal a României şi se află sub controlul Federaţiei Române de Fotbal (FRF). România a fost una dintre cele patru ţări care au participat la primele trei campionate mondiale de fotbal, alături de selecţionatele Braziliei, Franţei şi Belgiei. Totuşi între ediţiile 1950 şi 1986, România a reuşit să se califice la un singur turneu final. Între 1990 şi 2000, selecţionata României s-a calificat în şaisprezecimile sau chiar optimile a trei campionate mondiale consecutive. Această perioadă prielnică şi-a atins culmea în cadrul turneului final al Campionatul Mondial din 1994, când România, avându-l căpitan pe internaţionalul Gheorghe Hagi, a ajuns în sferturile de finală învingând Argentina cu scorul de 3-2. Ulterior a pierdut cu Suedia la penaltiuri. România a făcut de asemenea o figură bună la Euro 2000, când obţinut un 1-1 cu Germania şi a învins Anglia cu 3-2 în grupe, trecând mai departe în sferturile de finală.
Începând cu anul 2001, echipa a trecut printr-o perioadă nefastă, ratând calificările la Campionatul Mondial de Fotbal 2002 şi cel din 2006, precum şi pentru Campionatul European de Fotbal 2004. România va întâlni echipa naţională a Olandei şi vecinii săi sud-est-europeni, Bulgaria, Slovenia şi Albania în grupa G a turneului de calificare din cadrul Campionatului European de Fotbal 2008 (chiar după aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007).

HANDBAL

Handbalul este un joc sportiv relativ tanar, care a aparut in Europa la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20.
Originile lui sunt insa mult mai departate si le gasim in unele jocuri cu caracter popular practicate in Evul Mediu si in jocurile dinamice folosite in scolile din centrul si nordul Europei la inceputul secolului al 19-lea.
Toate acestea ca principale surse de origine, au fost contopite si modernizate sub influenta unor jocuri sportive deja cu statut de competitie: baschetul, rugbyul si mai ales fotbalul.
In toate variantele lui, jocul de handbal a aparut mai intai in scoli ca material didactic, rod al imaginatiei creatoare a unor eminenti profesori de educatie fizica. Vom lua in considerare ca data de atestare a fiecarei variante, momentul in care depasesc “curtea scolii” iar ca “parinte” pe cel care i-a dat un regulament oficial si l-a lansat intr-o forma competitionala in afara orelor de educatie fizica.
In Romania handbalul a patruns prin “filiera germana” in anii 1920 – 1921 imediat dupa lansarea lui oficiala la Berlin in anul 1919 de catre profesorul KARL SCHELENTZ.
Adevarata poveste a handbalului din Romania incepe in anul 1920 cand un mic grup de profesori de educatie fizica din Ardeal, de la Sibiu, Bistrita si Brasov, unii cu studii superioare de specialitate in Germania sunt invitati de rectorul facultatii din Berlin si de fostul lor profesor de atletism KARL SCHELENTZ (parintele handbalului in 11 jucatori) sa asiste la marile serbari sportive traditionale cu ocazia sfarsitului de an scolar, abia reluate dupa razboi.

No comments: